Στην ιστοσελίδα του Κέντρου Μελετών μπορείς να βρείς πληροφορίες για την ζωή του Τάσσου Παπαδόπουλου, για το αρχείο την δράση και τις εκδόσεις μας.
Το προσωπικό αρχείο του Τάσσου Παπαδόπουλου και η διαχείρισή του, αποτελεί την κύρια δραστηριότητα του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος. Στο πλαίσιο αυτό, έχει γίνει περισυλλογή, καταγραφή, ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική ταξινόμηση του γραπτού και του οπτικοακουστικού υλικού που περιλαμβάνεται στο αρχείου του Τάσσου Παπαδόπουλου με στόχο, τη διατήρηση και σωστή αξιοποίησή του.
Το αρχείο του Τάσσου Παπαδόπουλου περιλαμβάνει υλικό που καλύπτει σχεδόν όλες τις περιόδους της ζωής και της δράσης του, μέχρι και τον θάνατό του το 2008. Συγκεκριμένα, αφορά τη ζωή του Τάσσου Παπαδόπουλου ως μαθητή στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας, ως φοιτητή στο Λονδίνο, ως μέλους της ΕΟΚΑ και της ΠΕΚΑ, ως υπουργού της «μεταβατικής» και των κυβερνήσεων του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου (1959-1970), ως βουλευτή και ηγετικού στελέχους του Ενιαίου Κόμματος, ως μέλους των κυπριακών αντιπροσωπειών στις Διασκέψεις του Λονδίνου (1959 και 1964), στη Μικτή Συνταγματική Επιτροπή (1959-1960) και στη Διάσκεψη της Γενεύης (1974). Παράλληλα, διασώζεται αρχειακό υλικό που αφορά τη δημιουργία του ΕΔΜΑ, τις πρώτες προεδρικές εκλογές του 1959, την περίοδο του 1960-1964, το χουντικό πραξικόπημα και την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974, τα χρόνια της αναδημιουργίας στην ημικατεχόμενη Κύπρο και τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό ζήτημα μετά την τουρκική εισβολή, την ίδρυση της «Ένωσης Κέντρου» (1980), την έκδοση και κυκλοφορία της εφημερίδας Ο Κήρυκας (1981-1991), κ.ά.. Εκτός από την πολιτική ιστορία υπάρχουν έγγραφα που σχετίζονται με τη δραστηριότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου ως υπουργού Εργασίας, Υγείας, Γεωργίας, για θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης που χειρίστηκε ως μέλος της Κυβέρνησης ή ως βουλευτής, αλλά και μικρές αρχειακές συλλογές που διασώθηκαν στην κατοχή του, όπως της Νεολαίας του Κυπριακού Εθνικού Κόμματος, της δεκαετίας του 1940.
Επιπλέον, στο αρχείο συμπεριλαμβάνονται έγγραφα που αφορούν τη θητεία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων ως βουλευτής Λευκωσίας με το Δημοκρατικό Κόμμα, με τις εκλογές του 1991, όπως οι παρεμβάσεις του στην Ολομέλεια του Σώματος και υλικό από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές, στις οποίες μετείχε ή και προήδρευε, αλλά και υλικό που μαρτυρεί την εσωκομματική του παρουσία στο ΔΗΚΟ και την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος, τον Οκτώβριο του 2000. Σημαντικό όμως είναι και το υπάρχον υλικό που αφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό, την περίοδο μέχρι την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με έγγραφα, μεταξύ άλλων, που αφορούν τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι, επί προεδρίας Γιώργου Βασιλείου και τις διεργασίες για την ολοκλήρωση και υποβολή του Σχεδίου Ανάν, επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη.
Το μεγαλύτερο, ίσως, μέρος του αρχείου του Τάσσου Παπαδόπουλου αποτελεί το υλικό της Προεδρίας, 2003-2008, με αρχειακό υλικό που αφορά τόσο την εσωτερική διακυβέρνηση, όσο και τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το Σχέδιο Ανάν, αλλά και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την υιοθέτηση του ευρώ.
Με αφορμή τον δημόσιο διάλογο που κατά καιρούς γίνεται αναφορικά με τα αρχεία των διατελεσάντων Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος είναι υποχρεωμένο να διευκρινίσει ότι: