Στην ιστοσελίδα του Κέντρου Μελετών μπορείς να βρείς πληροφορίες για την ζωή του Τάσσου Παπαδόπουλου, για το αρχείο την δράση και τις εκδόσεις μας.

Προσβάσιμο στο κοινό το Αρχείο του Τάσσου Παπαδόπουλου

Το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022 καθίσταται προσβάσιμο στο κοινό το Αρχείο του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Η ελεύθερη πρόσβαση στο Αρχείο ήταν ένας από τους πρωταρχικούς στόχους που έθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος από την ίδρυσή του, το 2010. Ύστερα από την κυκλοφορία της τετράτομης έκδοσης Τάσσος Παπαδόπουλος Αρχείο. 1934-2008, Λευκωσία, 2021, υλοποιείται και αυτός ο στόχος, ως μια ουσιαστική συμβολή στη διάσωση των ιστορικών πηγών και στη μελέτη της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου.

Η ελεύθερη πρόσβαση αφορά το ψηφιοποιημένο Αρχείο του Τάσσου Παπαδόπουλου, στα έγγραφα που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1991. Θα τηρείται, δηλαδή, η τριακονταετία, όπως και όλες οι διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και των προσωπικών δεδομένων.

Το αρχειακό υλικό που θα είναι διαθέσιμο αφορά τη ζωή του Τάσσου Παπαδόπουλου ως μαθητή στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας, ως φοιτητή στο Λονδίνο, ως μέλους της ΕΟΚΑ και της ΠΕΚΑ, ως υπουργού της «μεταβατικής» και των κυβερνήσεων του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου (1959-1970), ως βουλευτή και ηγετικού στελέχους του Ενιαίου Κόμματος, ως μέλους των κυπριακών αντιπροσωπειών στις Διασκέψεις του Λονδίνου (1959 και 1964), στη Μικτή Συνταγματική Επιτροπή (1959-1960) και στη Διάσκεψη της Γενεύης (1974). Πρόκειται, παράλληλα, για αρχειακό υλικό που έχει διασωθεί για τη δημιουργία του ΕΔΜΑ, τις πρώτες προεδρικές εκλογές του 1959, την περίοδο του 1960-1964, το χουντικό πραξικόπημα και την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974, τα χρόνια της αναδημιουργίας στην ημικατεχόμενη Κύπρο και τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ζήτημα μετά την τουρκική εισβολή, την ίδρυση της «Ένωσης Κέντρου» (1980), την έκδοση και κυκλοφορία της εφημερίδας «Ο Κήρυκας» (1981-1991), κ.ά.. Εκτός από την πολιτική ιστορία υπάρχουν έγγραφα που σχετίζονται με τη δραστηριότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου ως υπουργού Εργασίας, Υγείας, Γεωργίας, για θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης που χειρίστηκε ως μέλος της Κυβέρνησης ή ως βουλευτής, αλλά και μικρές αρχειακές συλλογές που διασώθηκαν στην κατοχή του, όπως της Νεολαίας του Κυπριακού Εθνικού Κόμματος, της δεκαετίας του 1940.

Το ψηφιακό Αρχείο του Τάσσου Παπαδόπουλου είναι το πρώτο που θα είναι προσβάσιμο στο κοινό για έρευνα και μελέτη στο Αναγνωστήριο του Κέντρου Μελετών. Πέρα από τα τμήματα του ίδιου Αρχείου που θα ανοίγουν στο κοινό κάθε χρόνο μετά τη συμπλήρωση τριακονταετίας, σταδιακά θα είναι διαθέσιμα στους ερευνητές/τριες και άλλα αρχεία πολιτικών, διπλωματών, αγωνιστών και άλλων προσωπικοτήτων ή απλών Κυπρίων που έχουν παραχωρηθεί στο Κέντρο Μελετών για διάσωση, διαφύλαξη, ψηφιοποίηση και ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό.

Διευκρινίζεται ότι πρόσβαση θα δίνεται και στα έγγραφα τα οποία έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί στο τετράτομο έργο Τάσσος Παπαδόπουλος Αρχείο (Λευκωσία, 2021), ανεξαρτήτως ημερομηνίας.

Η υλοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου και πρωτοποριακού προγράμματος για την Κύπρο και την ιστορία της αποτελεί και μια ελάχιστη οφειλή στο όραμα και στους αγώνες για τον τόπο μας του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου.

Η πρόσβαση στο κοινό και στους ερευνητές/τριες θα παρέχεται από το Αναγνωστήριο του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, στα γραφεία του Κέντρου, οδός Σοφούλη 2, Μέγαρο Σιαντεκλαίρ, 2ος όροφος, τρεις μέρες τη βδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ώρες 10.00 πμ. – 3.00 μμ.), κατόπιν διευθέτησης επίσκεψης, επικοινωνώντας στο τηλέφωνο 22445544.

Διευκρινίζεται ότι θα τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας και πρόληψης έναντι του Covid-19.

Τα νέα μας

Ενημερώσου για ό,τι αφορά τις δράσεις του Κέντρου Μελετών