Στην ιστοσελίδα του Κέντρου Μελετών μπορείς να βρείς πληροφορίες για την ζωή του Τάσσου Παπαδόπουλου, για το αρχείο την δράση και τις εκδόσεις μας.

Παρουσίαση βιβλίου Άγγελου Συρίγου

Το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «Ελληνοτουρκικές Σχέσεις», του πανεπιστημιακού Άγγελου Μ. Συρίγου.

Η παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015, ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής, στις 7:30 μ.μ., στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία και σε αυτή θα μιλήσουν οι κύριοι Κώστας Βενιζέλος, δημοσιογράφος, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Βαγγέλης Κουφουδάκης, Ομότιμος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Indiana University – Purdue University. Η εκδήλωση θα κλείσει με αποφώνηση του συγγραφέα, Άγγελου Συρίγου, Επίκουρου Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Το βιβλίο θα διατίθεται προς πώληση στο χώρο της εκδήλωσης σε ειδική μειωμένη τιμή.

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις προσδιορίζουν σταθερά την ελληνική εξωτερική πολιτική από τη γένεση του νεοελληνικού κράτους. Το βιβλίο καλύπτει σημαντικό κενό πολλών ετών στη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία. Παρουσιάζει συγκροτημένα όλες τις πτυχές των ελληνοτουρκικών σχέσεων από την επόμενη ημέρα της Μικρασιατικής Καταστροφής το 1922 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 2010.  Ξεκινώντας από την τύχη των αιχμαλώτων μετά το 1922, το βιβλίο αναλύει τη συνδιάσκεψη και τη συνθήκη της Λωζάννης, την περίοδο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης κατά τον μεσοπόλεμο, το Κυπριακό από το 1955 μέχρι και τη διαχείρισή του μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, τη διαμάχη για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, την αιγιαλίτιδα ζώνη, τον εναέριο χώρο και το FIR Αθηνών, το νομικό καθεστώς αλλά και την αντιμετώπιση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία καθώς και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αναπτύσσονται επίσης τα σημερινά προβλήματα με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου, τους αγωγούς υδρογονανθράκων, την ΑΟΖ και το Καστελόριζο. Το βιβλίο δεν περιορίζεται σε παράθεση γεγονότων. Αναλύει τα θέματα, θέτει προβληματισμούς και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα…

O Άγγελος Συρίγος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1988. Το 1994 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στην Αγγλία. Από το 2002 διδάσκει Διεθνές Δίκαιο και Εξωτερική Πολιτική στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε ως Research Fellow στο Research Centre for International Law του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ (1993-94), διετέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου (1999-2003) και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναθεώρηση της νομοθεσίας στο Μαυροβούνιο και στο Αζερμπαϊτζάν (2000-2002) και είναι από το 1999 μέχρι σήμερα εταίρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου. Στις επιστημονικές του δημοσιεύσεις περιλαμβάνονται τα βιβλία The Status of the Aegean Sea according to International Law (1998) και Το Σχέδιο Ανάν, οι κληρονομιές του παρελθόντος και οι προοπτικές του μέλλοντος (2005). Έχει βραβευθεί το 1992 από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με την οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας. Μετά το 1999 έχει επανειλημμένως ασχοληθεί με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από θέσεις ευθύνης.

Τα νέα μας

Ενημερώσου για ό,τι αφορά τις δράσεις του Κέντρου Μελετών