Στην ιστοσελίδα του Κέντρου Μελετών μπορείς να βρείς πληροφορίες για την ζωή του Τάσσου Παπαδόπουλου, για το αρχείο την δράση και τις εκδόσεις μας.

Επέκταση της ελεύθερης πρόσβασης του Αρχείου Τάσσος Παπαδόπουλος με την προσθήκη εγγράφων ημερομηνίας 31/12/2002 και παλαιότερα

Το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος ανακοινώνει ότι από την Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023, επεκτείνεται η πρόσβαση για το κοινό στα έγγραφα του ψηφιοποιημένου Αρχείου του Τάσσου Παπαδόπουλου, με βάση τις αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Η ελεύθερη πρόσβαση στους ερευνητές/τριες, ως εκ τούτου, επεκτείνεται και πέρα των εγγράφων με ημερομηνία δημιουργίας την 31η Δεκεμβρίου 1991 και νωρίτερα, ρύθμιση που ίσχυε μέχρι σήμερα, μέχρι και τα έγγραφα με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2002 και παλαιότερα.

Η περίοδος 1992-2002 χαρακτηρίζεται, κυρίως, από την κοινοβουλευτική δράση του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος εξελέγη βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας τον Μάιο του 1991, θέση στην οποία επανεκλέχθηκε και στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 1996 αλλά και στις εκλογές του 2001, ως επικεφαλής πλέον του ψηφοδελτίου του ΔΗΚΟ∙ είχε προηγηθεί, τον Οκτώβριο του 2001, η ανάδειξή του στην ηγεσία του κόμματος, χωρίς ανθυποψήφιο, διαδεχόμενος τον Σπύρο Κυπριανού.

Το αρχειακό υλικό αυτής της περιόδου αντικατοπτρίζει, σε μεγάλο βαθμό, την κοινοβουλευτική του δράση και συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νομοσχέδια, εκθέσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών, προτάσεις νόμων, τοποθετήσεις του ίδιου ενώπιον του Σώματος και σχετική αλληλογραφία.

Παράλληλα, μέσα από τα έγγραφα του Αρχείου αναδεικνύεται και η δράση του ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών (1991-1996) και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (1996-2003), με σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη σχετική εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται, ότι πρόσβαση θα δίνεται και στα έγγραφα τα οποία έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί στην τετράτομη έκδοση «Τάσσος Παπαδόπουλος Αρχείο» (Λευκωσία, 2021), ανεξαρτήτως ημερομηνίας.

Η πρόσβαση στο κοινό και στους ερευνητές/τριες παρέχεται από το Αναγνωστήριο του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, στα γραφεία του Κέντρου, οδός Σοφούλη 2, Μέγαρο Σιαντεκλαίρ, 2ος όροφος, τρεις μέρες τη βδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ώρες 10.00 πμ. – 3.00 μμ.), κατόπιν διευθέτησης επίσκεψης, επικοινωνώντας στο τηλέφωνο 22445544 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@tassospapadopoulos.com

Τα νέα μας

Ενημερώσου για ό,τι αφορά τις δράσεις του Κέντρου Μελετών