Στην ιστοσελίδα του Κέντρου Μελετών μπορείς να βρείς πληροφορίες για την ζωή του Τάσσου Παπαδόπουλου, για το αρχείο την δράση και τις εκδόσεις μας.

Δελτίο Τύπου του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος για το Αρχείο Σπύρου Κυπριανού

Στις 6 Οκτωβρίου 2022, στη Λευκωσία, οι κ.κ. Αχιλλέας Κυπριανού και Μάρκος Κυπριανού, παρέδωσαν για ψηφιοποίηση στο Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος το πρώτο και παλαιότερο τμήμα του αρχείου του αείμνηστου πατέρα τους, πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπύρου Α. Κυπριανού, που καλύπτει τα έτη 1940-1958.

Στο αρχείο, που περιλαμβάνει πρωτότυπη αλληλογραφία, έντυπα και δημοσιεύματα της μαθητικής και φοιτητικής περιόδου του Σπ. Κυπριανού, στη Λεμεσό και στο Λονδίνο, περιέχονται και σημαντικά έγγραφα για την ιστορία του Κυπριακού, της περιόδου του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, όταν ο δημιουργός του αρχείου ήταν γραμματέας του Γραφείου Εθναρχίας στην αγγλική πρωτεύουσα.

Το Αρχείο παραδόθηκε στο Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος για ταξινόμηση, ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση, και σε δεύτερο στάδιο το άνοιγμά του, με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό και στους ειδικούς ερευνητές.

Όπως προνοεί ειδική συμφωνία που υπογράφτηκε πρόσφατα μεταξύ των κκ. Μάρκου Κυπριανού και Αχιλλέα Κυπριανού και του κ. Πάνου Παπαδόπουλου, προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, σταδιακά, εντός των επόμενων ετών θα ψηφιοποιηθεί με την ίδια διαδικασία ολόκληρο το Αρχείο του Σπύρου Κυπριανού.

Το Αρχείο παρέλαβε, εκ μέρους του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος ο επιστημονικός του διευθυντής, Πέτρος Παπαπολυβίου, αναπλ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Λευκωσία, 18 Οκτωβρίου 2022

Τα νέα μας

Ενημερώσου για ό,τι αφορά τις δράσεις του Κέντρου Μελετών