Στην ιστοσελίδα του Κέντρου Μελετών μπορείς να βρείς πληροφορίες για την ζωή του Τάσσου Παπαδόπουλου, για το αρχείο την δράση και τις εκδόσεις μας.

Ανακοίνωση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος για τον θάνατο του Ηλία Κουσκουβέλη

Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος εκφράζουν τη βαθύτατή τους θλίψη για τον θάνατο του Ηλία Κουσκουβέλη, που αποτελεί μεγάλη απώλεια για την ελληνική επιστημονική κοινότητα. Ο Ηλίας Κουσκουβέλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, πρύτανης του ίδιου Πανεπιστημίου κατά το 2006-2010, ξεχώριζε στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα για το επιστημονικό του ενδιαφέρον και την αγάπη του για την Κύπρο. Με αυτή του την ιδιότητα, του μελετητή του σύγχρονου Κυπριακού ζητήματος, και τρέφοντας βαθιά εκτίμηση για το έργο του αείμνηστου προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, ήταν ανάμεσα στους φίλους και τους συνεργάτες του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, ενώ προηγουμένως συνεργάστηκε και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας (2005-2011). Αυτό το ενδιαφέρον του για την Κύπρο και τον Κυπριακό Ελληνισμό προσπάθησε να περάσει και στους φοιτητές και φοιτήτριές του, με την οργάνωση, από το 2000 μέχρι το 2011 πέντε εκπαιδευτικών ταξιδιών του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Κύπρο, με επισκέψεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, της Βουλής των Αντιπροσώπων και επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.  

Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, ενδιαφερόταν για όλα τα εθνικά προβλήματα και για την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον. Δημοσίευσε αρκετές επιστημονικές μελέτες για το Κυπριακό, από τα οποία αναφέρουμε το άρθρο «Στρατηγική μικρών κρατών στο διεθνές σύστημα: η περίπτωση της Κύπρου», στο Παπαπολυβίου Π., Συρίγος Α. & Χατζηβασιλείου Ε. (επιμ.), Το Κυπριακό και το Διεθνές Σύστημα από το 1945 έως το 1974: Αναζητώντας Θέση στον Κόσμο, Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος & εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα – Λευκωσία 2013, σσ. 395-415 και τα πιο πρόσφατα “Cyprus in the Eastern Mediterranean: A Small State Seeking for Status” (with Revecca Pedi), in Litsas S.N., Tziampiris A. (eds), The New Eastern Mediterranean, Springer, Cham, 2019 και “Against the Law: Turkey’s Annexation Efforts in Occupied Cyprus”, in Jure Vidmar, Ruth Bonnevalle, et al. (eds), The Hague Yearbook of International Law, Brill-Nijhoff, Leiden, 2018, pp. 55-102 (with Kalliopi Chainoglou).

Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας στη σύζυγό του και στα δυο τους παιδιά. 

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Τα νέα μας

Ενημερώσου για ό,τι αφορά τις δράσεις του Κέντρου Μελετών