Στην ιστοσελίδα του Κέντρου Μελετών μπορείς να βρείς πληροφορίες για την ζωή του Τάσσου Παπαδόπουλου, για το αρχείο την δράση και τις εκδόσεις μας.

Ανακοίνωση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος για τον θάνατο του πρέσβη ε.τ. Χρίστου Ζαχαράκι

Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος εκφράζουν τη βαθύτατή τους θλίψη για τον θάνατο του πρέσβη ε.τ. Χρίστου Ζαχαράκι.  Ο εκλιπών εισήλθε στο ελληνικό διπλωματικό σώμα το 1964 και η πρώτη Πρεσβεία όπου τοποθετήθηκε πρέσβης ήταν αυτή της Λευκωσίας, το 1979, διαδεχόμενος τον αείμνηστο Μιχάλη Δούντα, υπό τον οποίο είχε υπηρετήσει ως σύμβουλος στην ίδια Πρεσβεία από τον Ιανουάριο του 1975 μέχρι τον Απρίλιο του 1978. Στα δέκα συνολικά χρόνια που παρέμεινε στην Ελληνική Πρεσβεία της Λευκωσίας (μέχρι το 1986), υπηρέτησε με σθένος τα εθνικά συμφέροντα και στήριξε ποικιλοτρόπως τον Κυπριακό Ελληνισμό, τόσο επί διακυβέρνησης της «Νέας Δημοκρατίας», όσο και στα πρώτα πέντε χρόνια της ανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Συνδεόταν με στενή φιλία και αλληλοεκτίμηση με τον αείμνηστο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στην παρουσίαση του βιβλίου του Χρίστου Ζαχαράκι, με τίτλο «Άκρως απόρρητο ειδικού χειρισμού. Κατάθεση μνήμης και στοχασμών 1979-2004»,  τον Ιούνιο του 2008, στη Λευκωσία.

Ως διπλωμάτης ο Χρίστος Ζαχαράκις υπηρέτησε και σε άλλες νευραλγικές θέσεις, πέραν της Λευκωσίας: ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, ως πρέσβης στην Ουάσιγκτον και στο Λονδίνο και ως γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών. Αναμφίβολα υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες διπλωμάτες της περιόδου της Μεταπολίτευσης. Από τη διπλωματική υπηρεσία παραιτήθηκε πρόωρα για να υπηρετήσει ως ευρωβουλευτής, με το κόμμα της «Νέας Δημοκρατίας» (1999-2004). Με αυτή την ιδιότητα υπήρξε ο μόνος Έλληνας ευρωβουλευτής από το ΠΑΣΟΚ και τη «Νέα Δημοκρατία», που καταψήφισε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ του Σχεδίου Ανάν, τον Απρίλιο του 2004.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Λευκωσία, 5 Δεκεμβρίου 2023

Τα νέα μας

Ενημερώσου για ό,τι αφορά τις δράσεις του Κέντρου Μελετών