Tassos Papadopoulos Center for Studies

Ανακοινώσεις / Άρθρα

Η επιτυχία της ένταξης στην Ευρωπαική Ένωση (Άρθρο του Χρύση Παντελίδη)

03/05/2020

Μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960, η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν από 16 χρόνια και πιο συγκεκριμένα, την 1η Μαΐου 2004, σηματοδοτεί, δικαιολογημένα, ένα κορυφαίο σταθμό ...
Περισσότερα

Η ευγνωμοσύνη της Κύπρου στην Ελλάδα για την ένταξη στην Ευρωπαική Ένωση, σαν σήμερα το 2004 (Άρθρο του Χρύση Παντελίδη)

01/05/2020

Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαική Ένωση, σαν σήμερα το 2004, είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη επιτυχία του κυπριακού λαού, μετά την ίδρυση του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους το 1960 και ...
Περισσότερα

Οι αντίξοες συνθήκες μετά το σωστό και σωτήριο ΟΧΙ (Άρθρο του Χρύση Παντελίδη)

28/04/2020

Την περασμένη Παρασκευή, συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από τη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004, μέσω του οποίου οι Ελληνοκύπριοι απέτρεψαν τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη ...
Περισσότερα

"Φταίει ο Τάσσος..." Επεισόδιο 2 (άρθρο*)

Το κωμικό σίριαλ συνεχίζεται. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού, από το βήμα του Συνεδρίου των Αποδήμων επέλεξε και πάλι τη συνήθη του τακτική και αναφέρθηκε στην πολιτική του Τάσσου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό και ειδικότερα στην κωδικοποίηση των θέσεων των Κομμάτων που έγινε το 2005 και στις επιστολές για το θέμα των εποίκων το 2004. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ επανέλαβε τον εαυτό του σε μια προσπάθεια να αποσείσει τις ευθύνες του Προέδρου Χριστόφια και του Κόμματος του για την κάκιστη κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό και να φορτώσει στον Τάσσο Παπαδόπουλο τα δικά τους λάθη και τις δικές τους ευθύνες.

 

Σχετικά λοιπόν με την κωδικοποίηση, θα πρέπει για μια ακόμα φορά να αναφερθεί ότι στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 12 Απριλίου 2005, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρουσίασε μία σύνοψη / κωδικοποίηση των θέσεων των Κομμάτων σχετικά με επιθυμητές αλλαγές στο Σχέδιο Ανάν. Αυτό άλλωστε ανακοινώθηκε και επισήμως τότε, αμέσως μετά τη συνεδρίαση. Τόσο στη διάρκεια της εν λόγω συνεδρίασης όσο και δημοσίως στη συνέχεια, ο Τάσσος Παπαδόπουλος τόνιζε ότι οι θέσεις εκείνες δεν ήταν κατ’ ανάγκη και δικές του, προσθέτοντας ότι, για ευνόητους λόγους δεν θα ήταν ορθό να καταστήσει γνωστές εκ των προτέρων τις δικές του θέσεις, αφού ο ίδιος ήταν ο Διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς.

 

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να τονιστεί και να υπενθυμιστεί ότι η σύνοψη / κωδικοποίηση των θέσεων των Κομμάτων έγινε στην προσπάθεια της δικής μας πλευράς να δημιουργηθούν συνθήκες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτό και με την κωδικοποίηση των θέσεων του Εθνικού Συμβουλίου ανα χείρας, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Παπαδόπουλου, Πρέσβης Τάσος Τζιωνής, είχε συναντήσεις με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Πρέντεργκαστ στη Νέα Υόρκη, το Μάιο του 2005. Αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων ήταν η επίσκεψη του κ. Πρέντεργκαστ στην Κύπρο λίγο αργότερα και η επακόλουθη επαναδραστηριοποίηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που οδήγησε στη συνάντηση του Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα στο Παρίσι, την 1η Φεβρουαρίου 2006 και κορυφώθηκε με την υπογραφή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006. Η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 -  την οποία ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενταφίασε στην πράξη - σε συνδυασμό με την επιστολή Γκαμπάρι, της 15ης Νοεμβρίου 2006, έθεταν σε κίνηση μια νέα διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, από το προπαρασκευαστικό στάδιο της οποίας θα προέκυπτε η βάση για λύση του Κυπριακού.

 

Βέβαια, για τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ισχυρίστηκε από το ίδιο βήμα ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας «υλοποίησε τις πρόνοιες της αλλά όταν διαπίστωσε ότι υπήρχε χρονοτριβή, πήγε στις απευθείας συνομιλίες»!

 

Αυτή η παραδοχή του κ. Άντρου Κυπριανού δείχνει ακριβώς τη λανθασμένη ερμηνεία και αντίληψη του για μια Συμφωνία την οποία όλοι χαιρέτισαν τότε και όλοι στήριξαν προεκλογικά. Γιατί δεν αναφέρει ο κ. Κυπριανού ποιοι χρονοτριβούσαν και γιατί χρονοτριβούσαν; Ξεχνά επιμελώς ο κ. Κυπριανού ότι ήταν η Τουρκική πλευρά και ο κ. Ταλάτ που χρονοτριβούσαν, ακριβώς γιατί μετάνιωσαν για τη δέσμευση που έλαβαν και ήθελαν πάση θυσία να προχωρήσουν χωρίς την προετοιμασία που προέβλεπε η 8η Ιουλίου. Και δυστυχώς, σε αυτό το στόχο τους, τους βοήθησε τα μέγιστα ο Πρόεδρος Χριστόφιας αμέσως μετά την εκλογή του, με την απόφαση του για έναρξη συνομιλιών χωρίς προετοιμασία. Η δε γενική αναφορά του κ. Αντρου Κυπριανού σε «χρονοτριβή» χωρίς να επιρρίπτει ευθύνες για τη χρονοτριβή αυτή, θυμίζει το πρόσφατο μήνυμα «ίσων αποστάσεων» της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον...

 

Σχετικά με το θέμα των εποίκων και τις χιλιοειπωμένες αστήρικτες κατηγορίες του κ. Άντρου Κυπριανού, αρκεί να αναφέρω ότι οι χειρισμοί του Τάσσου Παπαδόπουλου έγιναν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του υπάρχοντος τότε και απορριφθέντος από τον ίδιο λίγο μετά Σχεδίου Ανάν, το οποίο προνοούσε την παραμονή όλων των εποίκων, με στόχο ακριβώς τη δραστική μείωση του αριθμού τους. Σε αντίθεση με τους χειρισμούς του κ. Χριστόφια ο οποίος πρότεινε εκ των προτέρων την παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων, πριν καν αρχίσουν διαπραγματεύσεις!

 

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ επιμένει σε κάθε ευκαιρία να επιρρίπτει ευθύνες στον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο για λόγια που δήθεν είπε, αποφάσεις που δήθεν έλαβε και παραχωρήσεις που δήθεν έκανε. Είναι δε αξιοσημείωτο, αν και ευκόλως κατανοητό, το γεγονός ότι η τακτική αυτή άρχισε να ακολουθείται μετά το θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου.

 

Καλό θα ήταν τα πολιτικά πρόσωπα να επιχειρηματολογούν υπέρ των επιλογών και των θέσεων τους και όχι να επιχειρούν να φορτώνουν σε άλλους αυτές τις επιλογές και θέσεις τους, υπό το βάρος των λαθών τους.

 

* Του Χρύση Παντελίδη

Εκτελεστικού Διευθυντή του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Γίνε φίλος

του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στον υπολογιστή σας ενημερωτικό υλικό.

Στείλτε μας

τα σχόλια σας

Στείλτε μας τα σχόλια σας για τους σκοπούς και τη δράση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες

Σεπτεμβρίου 2020
Year  Month   Month  Year
SunMonTuWeThFrSa
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Σύνδεσμοι

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
A.G.Leventis Foundation
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιδρύμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Ο Φιλελεύθερος
Dynamic Works
Sigma Live

Δημιούργημα της: Dynamic Works |

Με την ισχύ του: EasyConsole CMS