Tassos Papadopoulos Center for Studies

Ανακοινώσεις / Άρθρα

Η επιτυχία της ένταξης στην Ευρωπαική Ένωση (Άρθρο του Χρύση Παντελίδη)

03/05/2020

Μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960, η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν από 16 χρόνια και πιο συγκεκριμένα, την 1η Μαΐου 2004, σηματοδοτεί, δικαιολογημένα, ένα κορυφαίο σταθμό ...
Περισσότερα

Η ευγνωμοσύνη της Κύπρου στην Ελλάδα για την ένταξη στην Ευρωπαική Ένωση, σαν σήμερα το 2004 (Άρθρο του Χρύση Παντελίδη)

01/05/2020

Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαική Ένωση, σαν σήμερα το 2004, είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη επιτυχία του κυπριακού λαού, μετά την ίδρυση του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους το 1960 και ...
Περισσότερα

Οι αντίξοες συνθήκες μετά το σωστό και σωτήριο ΟΧΙ (Άρθρο του Χρύση Παντελίδη)

28/04/2020

Την περασμένη Παρασκευή, συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από τη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004, μέσω του οποίου οι Ελληνοκύπριοι απέτρεψαν τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη ...
Περισσότερα

Ομιλία του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, εκ μέρους της οικογένειας του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου στην εκδήλωση προς τιμήν του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας στην Πάφο, στις 7 Απριλίου 2012

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 8 χρόνια, στις 7 Απριλίου 2004, ο Τάσσος Παπαδόπουλος εκφωνούσε το ιστορικό Διάγγελμά του για το σχέδιο Αννάν και το επερχόμενο τότε Δημοψήφισμα.

Ήταν Μεγάλη Τετάρτη. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος πήρε θέση στο γραφείο του στο Προεδρικό Μέγαρο, στο κτίριο που η ιστορία μας και το μαύρο καλοκαίρι του 1974 ανέδειξαν σε μνημείο δημοκρατίας και αντίστασης.

Είχε πίσω του τις περίφημες αψίδες του Προεδρικού Μεγάρου, που άντεξαν τις βολές και τις ριπές του προδοτικού πραξικοπήματος και έγιναν η δίοδος διάσωσης του Εθνάρχη Μακαρίου.

Είχε πίσω του τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το σύμβολο του κράτους μας που συμπλήρωνε εκείνη τη χρονιά 44 χρόνια ζωής, έχοντας επιβιώσει την Τουρκοανταρσία του ‘63, το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του ’74.

Της Κυπριακής Δημοκρατίας, που τρεις μόλις βδομάδες μετά, θα εντασσόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ισότιμο μέλος, χάρη στις θυσίες όλων των Ελληνοκυπρίων, ηγεσίας και πολιτών και ασφαλώς, χάρη στην υπέρ-πολύτιμη και άκρως απαραίτητη στήριξη της Ελλάδος.

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 8 χρόνια, ο Τάσσος Παπαδόπουλος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.  Είδε μπροστά στα μάτια του όλη του τη ζωή.

Είδε τις αγωνίες, τις πίκρες, τα βάσανα, τις αδικίες που πέρασε ένα κράτος και ένας ολόκληρος λαός για 44 χρόνια.

Βίωσε την υπερηφάνεια που κάθε Έλληνας Κύπριος αισθανόταν για την επικειμένη ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά κυρίως, ένιωσε την αγωνία που ένιωθε κάθε πατέρας και κάθε παππούς για το μέλλον των παιδιών και των εγγονών του σε αυτό το πολύπαθο νησί.

Και στην ερώτηση:
«μπορούμε να αποδεχτούμε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων και τη μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο της Τουρκίας;»

απάντησε με ένα λιτό αλλά ηχηρό «ΟΧΙ». Και δικαιώθηκε.  Δικαιώθηκε, όχι μόνο από το λαό, αλλά και από την ιστορία…

Κυρίες και κύριοι,

Εκ μέρους της μητέρας μου και των αδελφών μου, αλλά και εκ μέρους της ευρύτερης οικογένειας του αείμνηστου πατέρα μου, εκφράζω θερμότατες ευχαριστίες προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου, για την πρωτοβουλία και την ομόφωνη απόφασή τους να τιμήσουν τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Τον αείμνηστο τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον αλύγιστο ηγέτη του Κυπριακού Ελληνισμού, τον ακούραστο υπηρέτη των διαχρονικών αρχών και αξιών που συμβολίζει το δοκιμαζόμενο Έθνος μας...

Η βαθιά συγκίνηση και η μεγάλη τιμή που αισθανόμαστε τούτη την ώρα, δεν οφείλονται μόνο στο γεγονός ότι τιμάται ο Τάσσος Παπαδόπουλος μια μέρα σαν και τη σημερινή.

Οφείλονται πρωτίστως στο γεγονός ότι τιμάται στην Πάφο.  Στην Πάφο της δημοκρατίας και της αντίστασης, στην Πάφο του Μακαρίου και του Παλληκαρίδη…

Κυρίες και κύριοι,

Εάν ο Τάσσος Παπαδόπουλος παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Κύπρο του 2012, θλίψη και προβληματισμό θα του προκαλεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο τόπος και ο λαός μας.

Το Κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο και η διαδικασία των διαπραγματεύσεων βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο, έρμαια στις βουλές και στις διαθέσεις των Ηνωμένων Εθνών και του εντεταλμένου τους.

Η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, που ο Τάσσος Παπαδόπουλος πέτυχε και παρέδωσε, βρίσκεται δυστυχώς ενταφιασμένη και στη θέση της επανέρχεται μια ακόμα χειρότερη εκδοχή του απορριπτέου Σχεδίου Ανάν, με το μανδύα της «κυπριακής ιδιοκτησίας» λύσης.

Κι όλα αυτά, δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αποτέλεσμα της διακοπής της διεκδικητικής πολιτικής και της σωστής διαχείρισης του «ΟΧΙ» και της εφαρμογής της πολιτικής της λεγόμενης «ευελιξίας» και των «γενναιόδωρων προσφορών», χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς όφελος για την πλευρά μας.

Το ίδιο καταθλιπτική είναι δυστυχώς και η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Το άλλοτε δυνατό «όπλο» στα χέρια μας, που μας καταξίωνε διεθνώς και που επέτρεπε στη χώρα μας να κατατάσσεται στις κορυφαίες θέσεις ως μια εύρωστη και ισχυρή οικονομία της ευρωζώνης, έχει εξελιχθεί σε μια θλιβερή συλλογή συνεχών υποβαθμίσεων, που κατέστησαν το κράτος μας ουραγό, αδύναμο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και, κυρίως, αδύναμο να εφαρμόσει την κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική που για χρόνια εφάρμοζε προς όφελος των συμπολιτών μας.

Κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή κατάσταση στον τόπο μας δεν απαιτεί απελπισία αλλά δράση.

Δράση η οποία να βασίζεται στις αρχές και τις αξίες της πολιτικής του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Δράση που να χαρακτηρίζεται από διορατικότητα και αποφασιστικότητα.

Δράση που να θέτει ενώπιον του λαού επιλογές και όχι εκβιαστικά διλήμματα.

Δράση που να δίνει ελπίδα και προοπτική στον Κυπριακό Ελληνισμό.

Δράση που να εκφράζει το όραμα και το στόχο για μια Κύπρο ευημερούσα και ισχυρή και πάνω απ’όλα απελευθερωμένη.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος μέσα στη πλούσια σε προσφορά ζωή του, έδωσε πάρα πολλά και ζήτησε από όλους εμάς μονάχα ένα πράγμα, 

Να υπερασπιστούμε το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία μας...
Ας το πράξουμε λοιπόν.

Σας ευχαριστώ.

Γίνε φίλος

του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στον υπολογιστή σας ενημερωτικό υλικό.

Στείλτε μας

τα σχόλια σας

Στείλτε μας τα σχόλια σας για τους σκοπούς και τη δράση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες

Σεπτεμβρίου 2020
Year  Month   Month  Year
SunMonTuWeThFrSa
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Σύνδεσμοι

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
A.G.Leventis Foundation
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιδρύμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Ο Φιλελεύθερος
Dynamic Works
Sigma Live

Δημιούργημα της: Dynamic Works |

Με την ισχύ του: EasyConsole CMS