Tassos Papadopoulos Center for Studies

Ανακοινώσεις / Άρθρα

Δέκατο Μνημόσυνο Τάσσου Παπαδόπουλου

03/12/2018

  Τελείται την ερχόμενη Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2018, στις 9.00 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Κάτω Δευτερά, το δέκατο ετήσιο θρησκευτικό μνημόσυνο του αείμνηστου πρώην Προέδρου της ...
Περισσότερα

Η παταγώδης αποτυχία των λεγόμενων «Προέδρων λύσης» - Άρθρο του Χρύση Παντελίδη

13/11/2018

Την περασμένη Τρίτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχείρησε μέσω της δημοσιογραφικής διάσκεψής του, να δικαιολογήσει τη σύγχυση που προκάλεσε πρόσφατα με την εισήγησή του για αποκεντρωμένη ή «χαλαρή» ...
Περισσότερα

Με αφορμή την επέτειο του Δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004

24/04/2018

Το Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου. Ο κυπριακός λαός κλήθηκε το 2004, για πρώτη φορά μέσω ενός δημοψηφίσματος, να ...
Περισσότερα

Με αφορμή την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας

Η σημερινή επέτειος ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σηματοδοτεί τη σημαντικότερη στιγμή στην ιστορία του πολύπαθου νησιού μας. Την 1η Οκτωβρίου 1960, μετά από αιώνες καταπίεσης, η Κύπρος ανακηρύχθηκε επισήμως ανεξάρτητο κράτος και ο λαός της απέκτησε για πρώτη φορά την ελευθερία του.

Τιμούμε σήμερα αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στο θρυλικό αγώνα της ΕΟΚΑ την περίοδο 1955-59, αγωνιζόμενοι για την ελευθερία της πατρίδας μας. Τιμούμε αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στα γεγονότα του 1963-64, προασπιζόμενοι την οντότητα του κράτους μας. Τιμούμε τους μαχητές της αντίστασης στο προδοτικό πραξικόπημα, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία και τη νομιμότητα. Τιμούμε τους ήρωες που αντιστάθηκαν και θυσιάστηκαν στη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974, αγωνιζόμενοι για την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

Σε αυτούς τους γενναίους προμάχους της κυπριακής ελευθερίας και της δημοκρατίας καταθέτουμε και σήμερα την ευγνωμοσύνη μας.

Τιμούμε τη μνήμη του Εθνάρχη Μακάριου, πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και μπροστάρη στους εθνικούς αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού. Τιμούμε τους διατελέσαντες Προέδρους και όλους τους πολιτειακούς και κρατικούς αξιωματούχους για την προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια, για τη θεμελίωση και εδραίωση του κυπριακού κράτους. Τιμούμε τον κάθε Κύπριο και την κάθε Κύπρια που αγωνίστηκε, εργάστηκε σκληρά, θυσιάστηκε και κατάφερε με πίστη και αποφασιστικότητα να προασπίσει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και να την καταστήσει πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κυπριακός λαός, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας αυτή την περίοδο, έχει κάθε δικαίωμα να γιορτάζει σήμερα τη συμπλήρωση 51 χρόνων ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν και παραμένει το μεγαλύτερο επίτευγμα μας, ήταν και παραμένει το ισχυρότερο όπλο μας, στον αγώνα που διεξάγουμε για απελευθέρωση και επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο εθνικό ζήτημά μας.

Στο επετειακό διάγγελμα του, την 1η Οκτωβρίου 2005, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνιζε: «Ουδέποτε οι κίνδυνοι και οι απειλές έπαυσαν να πολιορκούν την ύπαρξη και τη συνέχισή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η τουρκοκυπριακή ανταρσία του 1963, την τραυμάτισε. Το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή του 1974, την ακρωτηρίασαν. Και το Σχέδιο Ανάν του 2004, επιχείρησε να τη διαλύσει και να την υποκαταστήσει με ένα διάτρητο και ετοιμόρροπο μόρφωμα. Όμως, η Κυπριακή Δημοκρατία άντεξε τα πλήγματα και τις πληγές. Σε αντίθεση με την κινδυνολογία, τις απειλές και τους εκβιασμούς πριν από τα δημοψηφίσματα του Απρίλη του 2004, η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει, λειτουργεί, προοδεύει και αναγνωρίζεται. Αν δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία, και μόνο από την Τουρκία, αυτό δεν επηρεάζει ούτε θίγει ούτε μειώνει το κύρος, την αξιοπιστία και τη νομιμότητα της. Η Τουρκία, ως παράνομος εισβολέας και κατακτητής, έχει κάθε λόγο να μην αναγνωρίζει την κρατική μας υπόσταση και να επιδιώκει τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να δεχθεί να αναγνωρίσει ένα άλλο, διάδοχο κρατικό μόρφωμα. Ευτυχώς, όμως, η ύπαρξη και η λειτουργία του κράτους μας, δεν εξαρτάται από την αναγνώριση από την Τουρκία. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να υπάρχει και να αναγνωρίζεται, έστω κι αν η Τουρκία, ακολουθώντας το μοναχικό δρόμο της, επιμένει να μην μας αναγνωρίζει ως κράτος.»


Λευκωσία, 1η Οκτωβρίου 2011

Γίνε φίλος

του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στον υπολογιστή σας ενημερωτικό υλικό.

Στείλτε μας

τα σχόλια σας

Στείλτε μας τα σχόλια σας για τους σκοπούς και τη δράση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες

Δεκεμβρίου 2018
Year  Month   Month  Year
SunMonTuWeThFrSa
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Σύνδεσμοι

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
A.G.Leventis Foundation
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιδρύμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Ο Φιλελεύθερος
Dynamic Works
Sigma Live

Δημιούργημα της: Dynamic Works |

Με την ισχύ του: EasyConsole CMS