Tassos Papadopoulos Center for Studies

Ανακοινώσεις / Άρθρα

Η επιτυχία της ένταξης στην Ευρωπαική Ένωση (Άρθρο του Χρύση Παντελίδη)

03/05/2020

Μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960, η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν από 16 χρόνια και πιο συγκεκριμένα, την 1η Μαΐου 2004, σηματοδοτεί, δικαιολογημένα, ένα κορυφαίο σταθμό ...
Περισσότερα

Η ευγνωμοσύνη της Κύπρου στην Ελλάδα για την ένταξη στην Ευρωπαική Ένωση, σαν σήμερα το 2004 (Άρθρο του Χρύση Παντελίδη)

01/05/2020

Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαική Ένωση, σαν σήμερα το 2004, είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη επιτυχία του κυπριακού λαού, μετά την ίδρυση του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους το 1960 και ...
Περισσότερα

Οι αντίξοες συνθήκες μετά το σωστό και σωτήριο ΟΧΙ (Άρθρο του Χρύση Παντελίδη)

28/04/2020

Την περασμένη Παρασκευή, συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από τη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004, μέσω του οποίου οι Ελληνοκύπριοι απέτρεψαν τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη ...
Περισσότερα

Χαιρετισμός του Προέδρου του Δ.Σ. του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος κ. Πάνου Παπαδόπουλου στην Τελετή Λήξης του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα:Το Κυπριακό και το Διεθνές Σύστημα από το 1945 έως το 1974.Αναζητώντας Θέση στον Κόσμο

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, σας καλωσορίζω στην Τελετή Λήξης του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου μας με θέμα «Το Κυπριακό και το Διεθνές Σύστημα από το 1945 έως το 1974: Αναζητώντας Θέση στον Κόσμο».

Η διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς δράσης του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος. Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής για το γεγονός ότι κάναμε αρχή διοργανώνοντας ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια που έχουν διοργανωθεί στον τόπο μας για την ιστορία του Κυπριακού.

Το κυπριακό ζήτημα κατέχει δεσπόζουσα θέση στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Είτε ως αίτημα για Αυτοδιάθεση και Ένωση αρχικώς, είτε ως αποσχιστικό πρόβλημα στη συνέχεια με την τουρκική ανταρσία, είτε ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής μετά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974 και μέχρι σήμερα. Αναπόφευκτα, επομένως, η μελέτη και ιστορική έρευνα για αυτό το εθνικό πρόβλημα είναι μακρά, πολυδιάστατη και άκρως απαραίτητη.

Τα όσα κατατέθηκαν και θα κατατεθούν από τους εκλεκτούς Εισηγητές στο Συνέδριο αυτό, θα εκδοθούν σε ολοκληρωμένη μορφή και θα αποσταλούν σε βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και οργανωμένους φορείς, στην Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, έτσι ώστε να καταστούν μέρος της βιβλιογραφίας και να τεθούν στη διάθεση του κάθε ενδιαφερομένου.

Ευχαριστώ θερμά την Ελληνική Τράπεζα για την πολύτιμη χορηγία της, έμπρακτη απόδειξη του συνεχούς ενδιαφέροντός της για την ενίσχυση φορέων και πρωτοβουλιών που αναδεικνύουν την ιστορία της Κύπρου και τους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού.

Συγχαίρω και ευχαριστώ την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου που αποτελείται από τους πανεπιστημιακούς Πέτρο Παπαπολυβίου, Ευάνθη Χατζηβασιλείου, Άγγελο Συρίγο και το Διευθυντή του Κέντρου Χρύση Παντελίδη, για την άρτια οργάνωση αυτού του Συνεδρίου όπως συγχαίρω και ευχαριστώ τους 34 Εισηγητές που με τη συμμετοχή τους τίμησαν το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος και το κατέταξαν στο υψηλότερο επίπεδο.

Ευχαριστώ επίσης
• τον Όμιλο Louis για την εξαιρετική συνεργασία,
• τους δεκάδες συμπολίτες μας, ερευνητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, δημοσίους λειτουργούς, διπλωμάτες, δημοσιογράφους που παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου,
• το προσωπικό του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος και τους εθελοντές και εθελόντριες που εργάστηκαν για την επιτυχία του Συνεδρίου,
• και όλους εσάς για την παρουσία σας στη σημερινή Τελετή.

Ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Η Γεωπολιτική σημασία της Κύπρου και το Κυπριακό», στις 20 Οκτωβρίου 2008, ενάμιση περίπου μήνα πριν από το θάνατο του, κατέληγε: 

«Το Κυπριακό, πενήντα σχεδόν χρόνια μετά τις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, παραμένει ζήτημα ολοκλήρωσης της αποαποικιοποίησης και τριανταπέντε χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή, παραμένει ζήτημα τερματισμού της στρατιωτικής κατοχής.
Υπό το φως των εμπειριών των τελευταίων ετών, δεν διστάζω να πω ότι, είτε υπάρξει διευθέτηση του Κυπριακού εφέτος είτε όχι, το Κυπριακό δεν πρόκειται να λυθεί με την επαναφορά λύσης βασισμένης στη «φιλοσοφία» του Σχεδίου Αννάν και εφόσον η «διευθέτηση» του θα αφήνει την αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης της Κύπρου στην Τουρκία και στην Βρετανία. 
Ο αγώνας του Κυπριακού λαού ήταν και παραμένει αγώνας εναντίον της κατοχής και αγώνας για ελευθερία και ανεξαρτησία».

 
     

Γίνε φίλος

του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στον υπολογιστή σας ενημερωτικό υλικό.

Στείλτε μας

τα σχόλια σας

Στείλτε μας τα σχόλια σας για τους σκοπούς και τη δράση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες

Σεπτεμβρίου 2020
Year  Month   Month  Year
SunMonTuWeThFrSa
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Σύνδεσμοι

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
A.G.Leventis Foundation
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιδρύμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Ο Φιλελεύθερος
Dynamic Works
Sigma Live

Δημιούργημα της: Dynamic Works |

Με την ισχύ του: EasyConsole CMS