Tassos Papadopoulos Center for Studies

Ανακοινώσεις / Άρθρα

Επίδοση του τετράτομου έργου ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΡΧΕΙΟ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

06/07/2021

Αντιπροσωπεία του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Πάνο Παπαδόπουλο και το Μέλος, Καθ. Πέτρο Παπαπολυβίου, έγινε σήμερα δεκτή από τον ...
Περισσότερα

Κυκλοφορεί από σήμερα το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ

31/03/2021

Κυκλοφορεί από σήμερα, Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, σε όλα τα μεγάλα κυπριακά βιβλιοπωλεία, το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ, η πιο σημαντική και πιο μεγάλη έκδοση του Κέντρου Μελετών ...
Περισσότερα

Επικήδειος Λόγος στον αείμνηστο Πρέσβη Άνδρο Νικολαΐδη από την κα. Φωτεινή Παπαδοπούλου

09/02/2021

 Αείμνηστε Πρέσβη και αγαπημένε φίλε Άνδρο, Με μεγάλη λύπη και βαρύ πένθος στέκομαι σήμερα μπροστά στο φέρετρό σου για να σε αποχαιρετήσω για το μεγάλο σου ταξίδι. Σε αποχαιρετούμε σήμερα όλοι ...
Περισσότερα

Κυκλοφορεί από σήμερα το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ

Κυκλοφορεί από σήμερα, Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, σε όλα τα μεγάλα κυπριακά βιβλιοπωλεία, το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ, η πιο σημαντική και πιο μεγάλη έκδοση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος είναι, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, ο μόνος από τους επτά, συνολικά, προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας που έχει κληροδοτήσει στη χώρα του, στον Ελληνισμό αλλά και στην ιστορική έρευνα, ένα οργανωμένο πολιτικό Αρχείο, ογκώδες σε χρονικό εύρος, έκταση και φακέλους εγγράφων. Μια πλούσια παρακαταθήκη και μια γενναιόδωρη μεταθανάτια προσφορά, ακροτελεύτιο δείγμα του βαθύτατου πατριωτισμού που τον διακατείχε και της αταλάντευτης συνέπειας στις αρχές και στις αξίες που υπηρέτησε στον μισό αιώνα του δημόσιου βίου του.

Η τετράτομη αυτή έκδοση αποτελεί μια πρώτη, εκτενή εισαγωγή - για τους μελετητές και το ευρύ αναγνωστικό κοινό - στο Αρχείο του Τάσσου Παπαδόπουλου, με την ανθολόγηση δεκάδων εγγράφων (και ελάχιστων αντιπροσωπευτικών φωτογραφιών) ανά περίοδο.

Σε κάθε τόμο προτάσσονται τα βιογραφικά στοιχεία του Τάσσου Παπαδόπουλου και το Χρονολόγιο της περιόδου 1934-2008. Ακολουθούν δύο πρόλογοι, του Εκτελεστικού Διευθυντή του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος και Γενικού Συντονιστή της έκδοσης, Χρύση Παντελίδη, και του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, Πάνου Παπαδόπουλου, καθώς και εισαγωγικό σημείωμα του Επιστημονικού Διευθυντή της έκδοσης, Πέτρου Παπαπολυβίου, ο οποίος είχε και τη γενική επιμέλεια του όλου έργου. Στη συνέχεια, ο κάθε τόμος περιλαμβάνει μια εκτενή εισαγωγή από τον ερευνητή – επιμελητή και ακολουθεί η αναδημοσίευση των επιλεγμένων εγγράφων, όπως ακριβώς έχουν διασωθεί στο Αρχείο και με βάση τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα δημοσίευσης εγγράφων.

Ο Α΄ τόμος, με τίτλο «1934 – 1974, Η ΕΟΚΑ και η οικοδόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας» εκδίδεται με εισαγωγή/επιμέλεια του ιστορικού Χαράλαμπου Α. Αλεξάνδρου.

Ο Β΄ τόμος, με τίτλο «1974 – 1991, Η Κύπρος μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή» εκδίδεται με εισαγωγή/επιμέλεια του ιστορικού Λυκούργου Κουρκουβέλα.

Ο Γ΄ τόμος, με τίτλο «1991 – 2003, Η πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα νέα σχέδια λύσης του Κυπριακού» εκδίδεται με εισαγωγή/επιμέλεια του πολιτικού επιστήμονα και διεθνολόγου Μιχάλη Κοντού.

Τέλος, ο Δ΄ τόμος με τίτλο «2003 - 2008, Η διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη» εκδίδεται με εισαγωγή/επιμέλεια του πολιτικού επιστήμονα Γιώργου Κέντα.

Αξίζει να τονιστεί ότι ανάμεσα στα κύρια κριτήρια της επιλογής των εγγράφων κάθε τόμου, από τη δεκαετία του αγώνα της ΕΟΚΑ μέχρι την περίοδο της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά το 2003-2008, δεν ήταν ο «σκανδαλοθηρικός» εντυπωσιασμός, αλλά η κατά το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη και σφαιρική απεικόνιση της πολιτικής δράσης του Τάσσου Παπαδόπουλου, ενταγμένης στην παράλληλη, ιστορία της Κύπρου και του κυπριακού ζητήματος και στο διεθνές περιβάλλον κάθε εποχής.

Η συνολική έκταση ξεπερνά τις 1650 σελίδες και το όλο έργο διατίθεται στο κοινό ως ένα ενιαίο έργο, αποτελούμενο από τέσσερις τόμους με σκληρό εξώφυλλο, μέσα σε ειδική θήκη φύλαξης και προστασίας, στην ελκυστική τιμή των 60 ευρώ.

Τέλος, σημειώνεται ότι η κυκλοφορία των τόμων αυτών σηματοδοτεί το πρώτο μεγάλο βήμα της αξιοποίησης του αρχείου του Τάσσου Παπαδόπουλου, η οποία θα συνεχιστεί με επόμενο σημαντικό ορόσημο την 1η Σεπτεμβρίου 2021, ημερομηνία κατά την οποία προγραμματίζεται το «άνοιγμα» του αρχείου για το κοινό, με βάση τη νομοθεσία και συγκεκριμένα διεθνή πρωτόκολλα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους ερευνητές για μελέτη του μεγαλύτερου, ίσως, ψηφιοποιημένου, τεκμηριωμένου και προσβάσιμου πολιτικού αρχείου στην Κύπρο.

Λευκωσία, 31 Μαρτίου 2021

 

Γίνε φίλος

του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στον υπολογιστή σας ενημερωτικό υλικό.

Στείλτε μας

τα σχόλια σας

Στείλτε μας τα σχόλια σας για τους σκοπούς και τη δράση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες

Σεπτεμβρίου 2021
Year  Month   Month  Year
SunMonTuWeThFrSa
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Σύνδεσμοι

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
A.G.Leventis Foundation
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιδρύμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Ο Φιλελεύθερος
Dynamic Works
Sigma Live