Στην ιστοσελίδα του Κέντρου Μελετών μπορείς να βρείς πληροφορίες για την ζωή του Τάσσου Παπαδόπουλου, για το αρχείο την δράση και τις εκδόσεις μας.

Ανακοίνωση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος για τον θάνατο του πρέσβη ε.τ. Χρίστου Ζαχαράκι

Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος εκφράζουν τη βαθύτατή τους θλίψη για τον θάνατο του πρέσβη ε.τ. Χρίστου Ζαχαράκι.  Ο εκλιπών εισήλθε στο ελληνικό διπλωματικό σώμα το 1964 και η πρώτη Πρεσβεία όπου τοποθετήθηκε πρέσβης ήταν αυτή της Λευκωσίας, το 1979, διαδεχόμενος τον αείμνηστο Μιχάλη Δούντα, υπό τον οποίο είχε υπηρετήσει ως σύμβουλος στην ίδια Πρεσβεία από τον Ιανουάριο του 1975 μέχρι τον Απρίλιο του 1978. Στα δέκα συνολικά χρόνια που παρέμεινε στην Ελληνική Πρεσβεία της Λευκωσίας (μέχρι το 1986), υπηρέτησε με σθένος τα εθνικά συμφέροντα και στήριξε ποικιλοτρόπως τον Κυπριακό Ελληνισμό, τόσο επί διακυβέρνησης της «Νέας Δημοκρατίας», όσο και στα πρώτα πέντε χρόνια της ανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Συνδεόταν με στενή φιλία και αλληλοεκτίμηση με τον αείμνηστο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στην παρουσίαση του βιβλίου του Χρίστου Ζαχαράκι, με τίτλο «Άκρως απόρρητο ειδικού χειρισμού. Κατάθεση μνήμης και στοχασμών 1979-2004»,  τον Ιούνιο του 2008, στη Λευκωσία.

Ως διπλωμάτης ο Χρίστος Ζαχαράκις υπηρέτησε και σε άλλες νευραλγικές θέσεις, πέραν της Λευκωσίας: ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, ως πρέσβης στην Ουάσιγκτον και στο Λονδίνο και ως γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών. Αναμφίβολα υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες διπλωμάτες της περιόδου της Μεταπολίτευσης. Από τη διπλωματική υπηρεσία παραιτήθηκε πρόωρα για να υπηρετήσει ως ευρωβουλευτής, με το κόμμα της «Νέας Δημοκρατίας» (1999-2004). Με αυτή την ιδιότητα υπήρξε ο μόνος Έλληνας ευρωβουλευτής από το ΠΑΣΟΚ και τη «Νέα Δημοκρατία», που καταψήφισε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ του Σχεδίου Ανάν, τον Απρίλιο του 2004.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Λευκωσία, 5 Δεκεμβρίου 2023

Το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος εκφράζει βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο του Παναγιώτη Περσιάνη.

Ο εκλιπών ήταν μια σημαντική μορφή στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης στην Κύπρο, την οποία υπηρέτησε με ζήλο και αφοσίωση για το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του από πολλές ιδιότητες. Σπουδαίος φιλόλογος και διακεκριμένος λειτουργός του Υπουργείου Παιδείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, είχε πλούσιο και σημαντικό συγγραφικό έργο για την Ιστορία της Εκπαίδευσης του νησιού μας και για άλλους κλάδους της Παιδαγωγικής, ενώ εκλέχθηκε στο πρώτο ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο εκλιπών υπήρξε προσωπικός φίλος του Τάσσου Παπαδόπουλου από τα χρόνια του απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, όταν συνεργάστηκαν στον τομέα Λευκωσίας, στην ΠΕΚΑ και στην έκδοση του περιοδικού «Εγερτήριον Σάλπισμα». Συνδέονταν με βαθύτατη σχέση εκτίμησης και επί προεδρίας του Τάσσου Παπαδόπουλου ο Παναγιώτης Περσιάνης διορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΠΑΚ.

Στη σύζυγο και στα παιδιά του και σε όλους τους οικείους του, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια

Ανοικτό για το κοινό το αρχείο του Μάρκου Σπανού

Το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος ανακοινώνει το άνοιγμα του ψηφιοποιημένου αρχείου του Μάρκου Σπανού, πρώην Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1972-1978), στο κοινό και στους/ις ερευνητές/τριες από την 3η Απριλίου 2023.

Το Αρχείο Μάρκου Σπανού, το οποίο έχει παραχωρηθεί από τον ίδιο στο Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, καλύπτει την περίοδο από το 1950 μέχρι και το 2010 και περιλαμβάνει έγγραφα ποικίλης θεματολογίας. Μεταξύ άλλων, ο/η ερευνητής/τρια, μπορεί να μελετήσει έγγραφα που αφορούν τη δράση του υπέρ των βασανισθέντων αγωνιστών από τις αποικιακές αρχές στη διάρκεια του Αγώνα της ΕΟΚΑ, το Κυπριακό, εργασιακά ζητήματα, την «Ένωση Κέντρου», επίσημες επισκέψεις και επαφές του, τη λειτουργία του Διαιτητικού Δικαστηρίου, ενώ στο Αρχείο περιλαμβάνονται και δημοσιεύματα του Τύπου και προσωπική αλληλογραφία.

Η πρόσβαση στο κοινό και στους/ις ερευνητές/τριες θα παρέχεται από το Αναγνωστήριο του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, στα γραφεία του Κέντρου, οδός Σοφούλη 2, Μέγαρο Σιαντεκλαίρ, 2ος όροφος, τρεις μέρες τη βδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ώρες 10.00 π.μ. – 3.00 μ.μ.), κατόπιν διευθέτησης επίσκεψης, επικοινωνώντας στο τηλέφωνο 22445544 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Επέκταση της ελεύθερης πρόσβασης του Αρχείου Τάσσος Παπαδόπουλος με την προσθήκη εγγράφων ημερομηνίας 31/12/2002 και παλαιότερα

Το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος ανακοινώνει ότι από την Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023, επεκτείνεται η πρόσβαση για το κοινό στα έγγραφα του ψηφιοποιημένου Αρχείου του Τάσσου Παπαδόπουλου, με βάση τις αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Η ελεύθερη πρόσβαση στους ερευνητές/τριες, ως εκ τούτου, επεκτείνεται και πέρα των εγγράφων με ημερομηνία δημιουργίας την 31η Δεκεμβρίου 1991 και νωρίτερα, ρύθμιση που ίσχυε μέχρι σήμερα, μέχρι και τα έγγραφα με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2002 και παλαιότερα.

Η περίοδος 1992-2002 χαρακτηρίζεται, κυρίως, από την κοινοβουλευτική δράση του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος εξελέγη βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας τον Μάιο του 1991, θέση στην οποία επανεκλέχθηκε και στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 1996 αλλά και στις εκλογές του 2001, ως επικεφαλής πλέον του ψηφοδελτίου του ΔΗΚΟ∙ είχε προηγηθεί, τον Οκτώβριο του 2001, η ανάδειξή του στην ηγεσία του κόμματος, χωρίς ανθυποψήφιο, διαδεχόμενος τον Σπύρο Κυπριανού.

Το αρχειακό υλικό αυτής της περιόδου αντικατοπτρίζει, σε μεγάλο βαθμό, την κοινοβουλευτική του δράση και συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νομοσχέδια, εκθέσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών, προτάσεις νόμων, τοποθετήσεις του ίδιου ενώπιον του Σώματος και σχετική αλληλογραφία.

Παράλληλα, μέσα από τα έγγραφα του Αρχείου αναδεικνύεται και η δράση του ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών (1991-1996) και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (1996-2003), με σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη σχετική εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται, ότι πρόσβαση θα δίνεται και στα έγγραφα τα οποία έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί στην τετράτομη έκδοση «Τάσσος Παπαδόπουλος Αρχείο» (Λευκωσία, 2021), ανεξαρτήτως ημερομηνίας.

Η πρόσβαση στο κοινό και στους ερευνητές/τριες παρέχεται από το Αναγνωστήριο του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, στα γραφεία του Κέντρου, οδός Σοφούλη 2, Μέγαρο Σιαντεκλαίρ, 2ος όροφος, τρεις μέρες τη βδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ώρες 10.00 πμ. – 3.00 μμ.), κατόπιν διευθέτησης επίσκεψης, επικοινωνώντας στο τηλέφωνο 22445544 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Δεκατέσσερα χρόνια από τον θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου

Συμπληρώνονται σήμερα, 12 Δεκεμβρίου 2022, δεκατέσσερα χρόνια από τον θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος (1934-2008) αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της ζωής του στον Αγώνα της Κύπρου: Στα φοιτητικά του χρόνια στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή του στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και στην ΕΟΚΑ του 1955-1959, τη μακρά υπουργική του θητεία, την εκλογή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την ανάμειξή του στην πολιτική  ζωή της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα σπάργανά της, αλλά και στα δύσκολα χρόνια της αναδημιουργίας, μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974. Αποκορύφωμα της πολιτικής του σταδιοδρομίας ήταν η νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 2003 και η καθοριστική στάση του στο Δημοψήφισμα του 2004, όταν παρέδωσε μαθήματα εθνικής αξιοπρέπειας και ηγετικής συμπεριφοράς, στην προάσπιση των δικαιωμάτων του λαού του και του Κυπριακού Ελληνισμού. 

Στα δεκατέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από τον θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου μέχρι σήμερα, η απουσία του παραμένει ηχηρή, καθώς λείπουν από την πολιτική σκηνή του τόπου το ήθος του, η ευθυκρισία του, η ειλικρίνειά του, ο πατριωτισμός του και η σπάνια αίσθηση ευθύνης που τον χαρακτήριζαν. Ας είναι αιωνία του η μνήμη.

Ανακοίνωση για την κηδεία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄

Εξ αφορμής της αυριανής κηδείας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ δημοσιεύουμε από το προσωπικό αρχείο του Τάσσου Παπαδόπουλου την μεταξύ τους αλληλογραφία για την εκλογή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Δελτίο Τύπου του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος για το Αρχείο Σπύρου Κυπριανού

Στις 6 Οκτωβρίου 2022, στη Λευκωσία, οι κ.κ. Αχιλλέας Κυπριανού και Μάρκος Κυπριανού, παρέδωσαν για ψηφιοποίηση στο Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος το πρώτο και παλαιότερο τμήμα του αρχείου του αείμνηστου πατέρα τους, πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπύρου Α. Κυπριανού, που καλύπτει τα έτη 1940-1958.

Στο αρχείο, που περιλαμβάνει πρωτότυπη αλληλογραφία, έντυπα και δημοσιεύματα της μαθητικής και φοιτητικής περιόδου του Σπ. Κυπριανού, στη Λεμεσό και στο Λονδίνο, περιέχονται και σημαντικά έγγραφα για την ιστορία του Κυπριακού, της περιόδου του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, όταν ο δημιουργός του αρχείου ήταν γραμματέας του Γραφείου Εθναρχίας στην αγγλική πρωτεύουσα.

Το Αρχείο παραδόθηκε στο Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος για ταξινόμηση, ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση, και σε δεύτερο στάδιο το άνοιγμά του, με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό και στους ειδικούς ερευνητές.

Όπως προνοεί ειδική συμφωνία που υπογράφτηκε πρόσφατα μεταξύ των κκ. Μάρκου Κυπριανού και Αχιλλέα Κυπριανού και του κ. Πάνου Παπαδόπουλου, προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, σταδιακά, εντός των επόμενων ετών θα ψηφιοποιηθεί με την ίδια διαδικασία ολόκληρο το Αρχείο του Σπύρου Κυπριανού.

Το Αρχείο παρέλαβε, εκ μέρους του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος ο επιστημονικός του διευθυντής, Πέτρος Παπαπολυβίου, αναπλ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Λευκωσία, 18 Οκτωβρίου 2022

Τα νέα μας

Ενημερώσου για ό,τι αφορά τις δράσεις του Κέντρου Μελετών