Tassos Papadopoulos Center for Studies

Ανακοινώσεις / Άρθρα

Η επιτυχία της ένταξης στην Ευρωπαική Ένωση (Άρθρο του Χρύση Παντελίδη)

03/05/2020

Μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960, η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν από 16 χρόνια και πιο συγκεκριμένα, την 1η Μαΐου 2004, σηματοδοτεί, δικαιολογημένα, ένα κορυφαίο σταθμό ...
Περισσότερα

Η ευγνωμοσύνη της Κύπρου στην Ελλάδα για την ένταξη στην Ευρωπαική Ένωση, σαν σήμερα το 2004 (Άρθρο του Χρύση Παντελίδη)

01/05/2020

Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαική Ένωση, σαν σήμερα το 2004, είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη επιτυχία του κυπριακού λαού, μετά την ίδρυση του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους το 1960 και ...
Περισσότερα

Οι αντίξοες συνθήκες μετά το σωστό και σωτήριο ΟΧΙ (Άρθρο του Χρύση Παντελίδη)

28/04/2020

Την περασμένη Παρασκευή, συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από τη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004, μέσω του οποίου οι Ελληνοκύπριοι απέτρεψαν τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη ...
Περισσότερα

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Τελετή Υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Στοά Αττάλου στην Αθήνα, στις 16 Απριλίου 2003

Κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

Κύριε Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Κύριοι Συνάδελφοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Στη μακρά και περιπετειώδη διαδρομή των εννέα χιλιάδων χρόνων του ιστορικού βίου της Κύπρου, η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί κορυφαίο σταθμό ηθικής δικαίωσης του παρελθόντος και ελπιδοφόρα αφετηρία πολιτικής καταξίωσης του μέλλοντος.

Το πολυσήμαντο αυτό γεγονός προκαλεί και δικαιολογεί τη μεγάλη χαρά και βαθύτατη συγκίνηση που αισθάνομαι την ιστορική τούτη ώρα, όταν καλούμαι ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να υπογράψω τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια έντονη χαρά και συγκίνηση αισθάνεται τη στιγμή αυτή και ολόκληρος ο κυπριακός λαός, που δικαιολογημένα ερμηνεύει την υπογραφή της Συνθήκης ως δικαίωση των μόχθων, των θυσιών και των ονείρων του, στην πολύχρονη και επίπονη προσπάθειά του για ένταξη στην ενωμένη Ευρώπη.

Λυπούμαι για τα τεχνητά τείχη της διαίρεσης και η χαραγμένη δια της βίας γραμμή του διαχωρισμού εμποδίζουν τους Τουρκοκύπριους συμπολίτες μας να συμπορευθούν μαζί μας, στα πλαίσια μιας επανενωμένης Κύπρου, το δρόμο προς την Ευρώπη.

Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνω και από του βήματος τούτου την ιστορική αυτή ώρα της υπογραφής της Συνθήκης, την αμετάθετη δέσμευσή μου να αναλώσω τις δυνάμεις μου όλες στην προσπάθεια για εξεύρεση μιας ειρηνικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, που θα επανενώνει το διαιρεμένο σήμερα λαό και τη χώρα, σε μια ενωμένη και διευρυμένη τώρα Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτή η δέσμευσή μου δεν είναι απλή εξαγγελία πρόθεσης. Είναι ουσιαστική διαβεβαίωση ανυποχώρητης θέσης.

Κύριε Πρόεδρε,

Στην Αθήνα, κοιτίδα της δημοκρατίας και λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, στη σκιά του ιερού βράχου της Ακρόπολης, θεματοφύλακα διαχρονικών οικουμενικών αξιών, και στο φως του θείου Παρθενώνα, συμβόλου της ελευθερίας του πνεύματος, υπογράφεται σήμερα η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία και στην πορεία της ανανεωμένης Ευρώπης.

Στη συλλογική προσπάθεια της διευρυμένης από σήμερα Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποτελεσματική αντιμετώπιση των κλιμακούμενων προκλήσεων και απαιτήσεων της εποχής μας, η μικρή Κύπρος δεσμεύεται να καταθέσει τη δική της συμβολή. Δεσμεύεται να αναλάβει και να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το κυπριακό πρόβλημα δεν θα καταστήσει προβληματική την παρουσία της Κύπρου στους κόλπους της Ενωσης.

Ούτε η ίδια η ένταξη θα ανακόψει τις ειλικρινείς προσπάθειές μας για λύση του προβλήματος. Αντιθέτως, αισθανόμαστε τώρα πιο επιτακτική την ανάγκη να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για μια λειτουργική λύση που θα επιτρέπει την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και που θα αναιρεί την τραγική ιδιαιτερότητα της πατρίδας μας να είναι η μόνη διαιρεμένη χώρα στην ενωμένη Ευρώπη.

Εκ μέρους ολόκληρου του κυπριακού λαού, εκφράζω θερμές ευχαριστίες προς την Ελληνική Προεδρία, τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πολύτιμη βοήθειά τους στην πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και για τη δυνατότητα που πρόσφεραν στην Κύπρο να ενταχθεί εκεί όπου ιστορικά, γεωγραφικά, πολιτικά και πολιτισμικά ανήκει». |

Γίνε φίλος

του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στον υπολογιστή σας ενημερωτικό υλικό.

Στείλτε μας

τα σχόλια σας

Στείλτε μας τα σχόλια σας για τους σκοπούς και τη δράση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες

Σεπτεμβρίου 2020
Year  Month   Month  Year
SunMonTuWeThFrSa
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Σύνδεσμοι

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
A.G.Leventis Foundation
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιδρύμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Ο Φιλελεύθερος
Dynamic Works
Sigma Live

Δημιούργημα της: Dynamic Works |

Με την ισχύ του: EasyConsole CMS